Seuntai kata untuk dimaki.

Selamat dtg lah kepade sume yg sudi menziarahi blog aku nih..tp aku syor kn korang klw yer pon nk melawat blog nih,jgn lah sampai bwk air bunge mawar skali..cam korang mintak sgt aku pegi yer..bwk lah kueh2 ker kupi2 ker baru lah sedap aku nk goreng korang dlm blog aku nih kn..kah3 ! tetibe aku rase nk gelak..pape pon korang bace jek lah slagi ape yg bleh dibace kt blog aku nih yer..enjoy _\m/

Saturday, January 21, 2017

Kau, Aku , Kita

Mungkin aku tak patut coret kisah aku dan dia lagi..
Dan mungkin...
Aku perlu cuba lupakan semua..
Sebab itu semua dulu..
Bukan lagi untuk hari ini dan seterusnya..
Aku dah pun hilang dia..
Aku dah tewas..
Ape lagi yang tinggal selain luka?
Biar masa menimbus segalanya..
Biar masa menentukan untuk aku sembuh..
Biar segalanya berlalu..
Biar...
Biarkan..
Yang tinggal hanya aku dan kehidupan..
Be strong yusma azuwan..
InshaAllah...

Thursday, November 17, 2016

Kau, Aku, Kita

Bab 10

-Menyepi-

Lama jugak kami tak berhubung.
Lama..Sama macam aku post bab 9 dua bulan lepas.
Tiakde kata yang boleh aku gambarkan selain rindu.
Mungkin cerita aku banyak menyentuh soal rindu.
Entah kenapa,Aku pun taktau..
Mungkin ini kisah cinta..
Mungkin..

Bersambung...

Thursday, September 15, 2016

Kau, Aku, Kita

Bab 9

-Birthday girl-

Dua hari lepas hari lahir aku, rupanya hari lahir pika pulak.
Aku dapat tau bila ramai wish kat timeline fb dia.
Ya Allah rupanya tak jauh pun tarikh kitorang.

Aku call pika..

    "Helo ye yusma"

"Selamat hari jadi..Selamat hari jadi..
  Selamat hari jadi pika...
      Selamat hari jadi..."

Yeayyy bestnye..tq yusma..
Jawab pika gembira sambil diiringi gelak excited dia..
Comel bunyinya..Aku suka dengar..

Aku buat perkara yang sama pika buat masa hari lahir aku. Tapi aku tak sedisiplin macam pika call setiap jam..
Ahaha sory pika..

Entah kenapa aku rasa bahagia dengan pika..
Walau hakikat kami hanya kawan..

Aku bahagia pika..
Bahagia sangat :)

Bersambung...

Monday, August 29, 2016

Kau, Aku, Kita

Bab 8

-Birthday boy-

xx january tiba..ye hari lahir aku..
Macam biasa jugak..membe penuh wish dekat timeline aku.
Aku reply jugak la satu² post diorang. Yela tuu jela aku rasa diri dihargai..ahaha..

Telefon aku berbunyi..
Aku angkat call tu..

      "Selamat hari jadi,
           Selamat hari jadi,
      Selamat hari jadi yusma azuwan,
           Selamat hari jadi..."

Pika menyanyikan lagu selamat hari jadi untuk aku.
Aku macam eh..siap nyanyi untuk aku..tak penah lagi ade pompuan yang rela hati nyanyi lagu selamat hari jadi untuk aku sebelum ni. Kalau ada pun aku paksa..

"Tq pika nyanyi untuk aku"
  Sambil ketawa aku menjawab..

"Sama² yusma" jawab pika..

Begitulah panggilan yang agak singkat..
Aku ingat sekali tu je dia call..
Rupanye setiap jam dia akan call aku untuk nyanyi lagu selamat hari jadi untuk aku. Dan setiap kali tu jugak aku dengar dia nyanyi sampai habis, excited aku saat macam 1st time dengar..

Ya Allah pika..
Kau lain pika..
Lain..
Aku tak perlu hadiah,
cukup kau nyanyi je..
Cukup bermakna...
Cukup dari sempurna...

Bersambung...

Monday, August 15, 2016

Kau, Aku, Kita

Bab 7

-Alam maya-

Macam biasa..tiada yang berubah..
Aku dengan hidup aku..
Pika dengan dengan hidup dia..
Ade la jugak aku add fb dia..yaa we connect each other..
Tapi kitorang tak la bertegur..cuma tengok perkembangan melalui timeline masing-masing..
Ade la jugak kadang-kadang tu aku stalk profile dia..
Yela..nak tengok gambar dia..comel pika..Suka aku tengok muka dia..
Haha ! Kadang aku tergelak kecil..gila ke aku ni? Tengok gambar dia aku boleh senyum sorang..
Tapi tulah..hakikat..hakikat yang aku dah gila bayang..
Agaknye la..Aku pun taktau..sebab, bagi aku ni first time aku rasa macam ni..
Kosong rasa bila tak tengok muka dia sehari..
Sebelum ni tak penah pun rasa macam ni..
Pengalaman..
Pengalaman yang baru aku dapat..
Dan aku nikmati pengalaman ni..

Bersambung...

Saturday, August 13, 2016

Kau, Aku, Kita

Bab 6

-Tahu-

Agak lama aku dengan pika tak contact. Aku ni dah mula paham yang sebenarnya...aku rindu dia..
Aku buat keputusan untuk call dia.

Tuttttt tuutttttt....tuttttt tutttttt...

Menanti panggilan dijawab.
      Dan akhirnya....
"Hello..Sape ni?"
        "Hoiii ! Aku la..kicap"
"Ooo ko..kenapa ko? Tak penah² call"
       "Takde ape, saje je aku call...Ok lah bye"
"Eh?! Okbye" jawab pika sambil gelak kecil..

Begitulah singkatnye perbualan kami..tapi...
Cukup untuk melepaskan rindu aku kat pika..
Fuhhhh bahagia rasanye...
Pika...ko taktau ape yang aku rasa...
Ko taktau...

Bersambung...

Wednesday, August 3, 2016

Kau,Aku,Kita

Bab 5.

-Rindu-

Hari terus berlalu..
Pika dah balik tempat study dia.
Aku?
Aku macam biasa la dengan aktiviti harian.. Macam biasa takde ape yang menarik..cuma satu. Aku tak paham sejak kebelakangan ni aku rasa sesuatu yang tak cukup. Rasa...rasa tak complete..
Eh kenapa ni?
Apahal dengan aku ni?
Aku sendiri taktau..
Aku taktau nak ekspresikan perasaan ni..
Dan aku rasa aku tak perlu tau..

BERSAMBUNG...

Wednesday, June 22, 2016

Kau,Aku,Kita

Bab 4.

-sesuatu-

Beberapa hari lepas kejadian aku lepak ngan pika. Pika pun kena balik Melaka dah. Tuu pun mona bagitau aku. Sempat jugak pika text aku cakap terima kasih sebab teman dia beberapa hari kat sini.

Sehari berlalu...
Dua hari berlalu...
Seminggu berlalu..

Entah kenapa hari ni jadi rindu kat pika. Tapi aku pendam sebab bagi aku pika hanya kawan,tak lebih dari tuu.. Ye pika kawan aku,bukan sape-sape. Hanya kawan..

Tapi perasaan ni..
Jauhhhh...
Tak sama macam kawan.
Rindu ni bukan rindu untuk seorang kawan..


Ape sebenarnya perasaan ni?
Entah..
Aku sendiri tak paham..
Aku rindu gelak ketawa dia..
Gurau dia..
Wajah dia..

Tapi..aku ketepikan semua perasaan tuu..
Sebab aku tau dia ade pakwe..
Ape lah yang nak buat aku menaruh harapan kan?

Aku pun hidup macam biasa walau perasaan baru ni menemani aku tiap masa..
Kadang aku seronok melayan perasaan ni.
Kadang aku sedih.
Tapi sapelah aku kat hati dia.
Aku jugak kawan dia macam kawan-kawan lain..
Kawan biasa..
Ya..mungkin itulah level aku dekat dia..
Tak mungkin dia pun rasa macam yang aku rasa sekarang ni..

Bersambung...

Friday, June 17, 2016

Kau, Aku, Kita

Bab 3
-Perasaan-

Malam tu aku lepak macam biasa, takde benda menarik cuma berbual kosong sambil² membahan.

Titt tittt! Kedengaran bunyi text masuk dari telefon tak berapa nak pintar aku berbunyi..
Aku bukak text tersebut..
Ooo text dari pika..

    "Esok ko free? Aku boring la duduk umah                                 mona ni"

Tanya pika ringkas..
Aku membalas text pika..

      "Rasanye free kot, kenapa? Nak lepak                                            ke?"

     "Haah..jom karok, aku rasa macam nak                               melalak la.."

     "Ok, esok amek aku kat umah ye"

Jawabku tanpa fikir panjang..

           "Ok esok ape² aku bagitau"

Jawab pika ringkas sepintas lalu..

                     -keesokan harinye-


"Yusma aku dah sampai depan umah ko ni"
Text dari pika, lantas aku menyelak langsir tingkap depan umah aku..

"Tunggu jap!!" aku menjerit..

Aku lantas sepantas hussein bolt lumba lari pecut 100meter menyiapkan diri..lalu terus keluar menuju pika..

"Sorry wey lambat sikit" aku menyapa pika..
"Takde hal, jom la cepat" jawab pika sambil tersenyum..

Aku pun memandu pacuan 4 roda iaitu scooter papan si mona menuju ke karoke Ah Seng kat pekan..

Sampai je aku terus park scooter dan ajak pika naik sebab karoke tuu kat tingkat 2..
Sampai je kat bilik karoke tuu, pika terbangang seketika tatkala melihat barangan karoke yang agak vintage kat dalam tuu..

"Fuyyoooo weyy! Gempak doee karoke ni, aku tak penah tengok karoke macam ni nak nyanyi kena masuk duit syiling, pilih lagu pakai buku"

Ujar pika dalam keadaan terpegun macam  nampak duit 2.6Billion depan mata..

"Ko perli ke mat? Tau la karoke ni klasik" jawab aku sebab aku ingat dia perli..

"Tak la, tempat ni memang gempak..kenapa la kat melaka takde karoke macam ni.."
Jawab pika..

First time aku tengok orang kagum tengok karoke ni..Hahaha..

Satu lagu yang pika nyanyi and aku takkan pernah lupa, dia cakap tuu lagi favourite dia..

                       Budi-Ahmad Jais

Wah! Rare gak minah ni..layan lagu vintage..
Bisik hati sederhana besar aku..

Lepas karok tuu kitorang pun pusing² la kat pekan tuu..
Dalam perjalan atas moto tuu, aku sempat bertanya pika, dia tak takut ke keluar ngan aku..kot aku ni jahat ke kang buat yang bukan² ke kat dia..

"Tak lah..aku tengok ko ni ok dan rasanye ko takkan buat macam tu kot"
Jawab pika selamber..

Aku pun senyum senang hati..Dalam hati aku..Dia ni memang pompuan pelik la..tapi aku mula suka..

Dia hantar aku balik..dia pun balik kat umah mona. Kali ni dah tak tanya aku macam mana nak balik..haha



Bersambung...


Saturday, June 11, 2016

Kau,aku,kita

Bab 2

-Permulaan-

"Hello,ni yusma ke?" Suara pompuan menyoal aku.
"Ye ni yusma,sape ni?" Soalku kembali.
"Ni pika kawan mona,dia cakap kalau bosan suruh carik ko" jawab pika..
Eh pandai-pandai pulak si mona ni rekemen aku jadi juru hibur.
"Ooo pika..kenapa ko?" Tanya aku lagi.
"Aku nak pegi cc kejap nak buat keje sikit,ko boleh teman aku tak?" Suara pika berbunyi agak berat bertanya,mungkin segan dengan aku agaknye..
"Ooo boleh je,aku pun tengah free ni..ko datang la umah aku amek aku.." jawabku dengan penuh keyakinan dalam diri.haha
"Eh takpe ke aku amek ko kat umah? Kang orang cakap ape pulak tengok pompuan datang amek ko kat depan umah" soal si pika cuba menegakkan tatasusila kemelayuannye.
"Eh takde hal la..datang jela,nanti nak datang call. Aku nak mandi jap" jawabku seperti kaunter penerangan Lembaga Padi Negara.
"Ok nanti aku sampai aku bagitau"

30minit berlalu setelah siap aku mandi and standby si pika pun call aku.

Aku menjawab panggilan dari pika melalui telefon tak berapa pintar aku.

"Eh umah ko yang sebelah mana?" Tanya pika cemas sebab tak penah dia jalan kat kampung aku ni sorang²..
Aku pun sekali lagi menjelaskan kat pika tak ubah seperti pegawai jabatan kerja raya.

Tak lama lepas berhempas pulas aku terangkan akhirnye sampai jugak budak pika ni kat depan umah aku sambil menaiki scooter ego si mona.

"Hah ko jumpa jugak umah aku ye" sergahku.
"Fuhh jauh jugak umah ko ni ye" keluh pika.
"Takde la jauh sangat dekat je ngan pekan umah aku ni."jawabku dengan selambe.
"Haa cepat la,ko bawak"arah si pika.
"Aku pulak kena bawak?" Usik ku.
"Dah tu? Macam la aku pakar sangat jalan sini kan?" Pika menjawab sambil mempamerkan muka tension tahap gaban.

Aku pun bawak la scooter papan tersebut sambil tanya dia kemana lokasi nak pegi?
"Ikut ko la yang penting nanti pegi cc tau" jawab pika ringkas.
Hishhh pika ni percaya betul kat aku,dia ni takde terfikir ke kot aku ni orang jahat ke. Kang buat yang bukan² kat dia ke..

"Tekak aku haus la,ape kata kite lepak medan minom jap" timbul idea dari otak benakku.
"Aku ok je" jawab pika sekali lagi ringkas dan padat.

Sampai di medan selera,kengkawan aku dah ade kat situ sambil berborak secara bersungguh². Entah ape yang dibualkan pun aku taktau. Tak ubah macam dewan parlimen.

Sampai kat meja baru aku tau ape yang dibualkan. Hmm tak lain memang cite pasal moto pastu aktiviti membahan. Aku dah agak dah. Kerana sifat aku yang agak kelakian dan naluri seorang lelaki yang ingin protect pompuan,
aku suruh pika duduk kat penjuru meja bersebelahan aku. Aku kenalkan kat kengkawan aku si pika ni.

Kitorang pun borak la macam nak gile.
"Ko ok tak? Kitorang memang macam ni" aku memberitahu pika.
"Aku ok je" sambil senyum meleret pika menjawab.

Dalam setengah jam kami berborak pika cakap ngan aku.
"Eh jom la cc,macam dah lama sangat je ni"
"Haa jom la,nasib ko ingatkan aku" jawabku..
Lepas settle bayar kitorang pun gerak la ke cc.

Sampai kat cc,pika pun buat la keje dia. Entah website ape dia bukak entah. Bukak email agaknye.
Aku pun tak amek tau sangat sebab aku nampak membe² aku leka main call of duty. Aku pun join la dorang main.
Punye la rancak main tak sedar dah lama sangat aku main. Pika datang kat aku.
"Wey aku nak gerak dah ni,ko nak aku hantar tak?" Tanya pika.
"Aku stay kat sini kot,tengah best ni" jawabku pantas.
"Ok la kalau macamtu,macamana eh jalan aku nak balik ni?" Tanya pika tersipu².
Dengan itu,sekali lagi aku menjadi kaunter penerangan.
"Nanti kalau sesat call je aku ok" ujarku,cehhh ayat..ujarku tuu tak tahan tuu..haha
"Ok nanti ape² aku call ko ye"

Pika pun berlalu bersama scooter papan tersebut tanpa aku endahkan.

Bersambung..

Tuesday, June 7, 2016

Kau,aku,kita

BAB 1

-Perkenalan itu-

Aku jawab call dari mona kawanku..
"woi jom karok malam ni!" ajakkan mona sejurus aku jawab call..
"alaaa sape je lagi nak pegi?" soalan aku.
"ade la kawan aku bawak,malam ni ye aku ambik ko nanti" 
"haa yela" jawab ku simple.

       Sekitar pukul 9 malam mona pun sampai dengan honda putih dia.
Dalam samar aku nampak kelibat dua orang dalam kete dia..aku pun masuk duduk kat belakang.
Aku tak ambik port sangat pun sape kawan dia yang jelas kawan dia pun pompuan.
Aku pun macam biasa sembang kosong yang entah ape-ape sepanjang perjalanan ke port karok tu.

      Sampai kat park kete baru la aku dapat tengok sape kawan dia tuu..muka dia relax je,aku dapat rasa mesti budak ni pun otak gile macam aku. So aku buat relax je sambil  teruskan karakter aku yang agak sombong dan angkuh. Sampai dalam bilik karok aku pun takde idea nak nyanyi lagu ape,so aku pilih je satu lagu ni (menghitung hari-anda). Lagu ni memang relax tapi satu part tuu ade jerit. Terperanjat budak dua ekor ni..
"woi ko nak nyanyi ke nak kejutkan orang?!" pekik mona.
tergelak-gelak kawan mona tengok mona marah aku..

      Habis sesi menyanyi syok sendiri,kitorang pun gerak carik port nak lepak minom,so si mona yang decide minom kat satu port ni..lepak-lepak tetiba fon kawan mona ni berbunyik, pakwe dia call..
oo lupa aku nak bagitau nama kawan mona ni pika, aku tau dari perbualan si mona ngan si pika ni la..mona pun kenalkan aku..
"ni kawan aku,kicap"mona bagitau kat pika..aku dah paham sangat dah akan ade pertikaian bila orang baru tau nama aku..
"haha kenapa kicap?" tanya pika
"sebab aku itam" jawabku ringkas..
so bila si pika tadi gayut ngan pakwe dia tadi aku pun tau la yang dia ni dah ade yang punye..
secara automatik aku masukkan dia didalam friend zone. Kena la aku teruskan watak kerek aku.
Tapi budak pika ni memang sporting and steady orangnye. Ape aku sembang dia boleh terima. Yela tak semua boleh terima otak gila-gila aku ni..

       Habis makan and borak entah ape-ape entah kitorang pun balik..dan bagi aku itu first and last la kot aku lepak ngan budak pika ni..Esoknye mona balik ke hostel dia kat PD. Cuti dia dah habis..
Aku pun menjalani aktiviti harian aku macam biasa la..

Beberapa hari lepas tu nombor tak dikenali call aku..
"sape pulak la call aku nihhh?" bentak hati aku....


                                                                                      
                                                                                                                                          Bersambung....

       

Tuesday, March 15, 2016

Impian jadi kenyataan.

Diawal permulaan hanya angan². Segalanya bermula digerai kecil, perbincangan dua orang sahabat membawa kata sepakat. Lalu terciptalah BlackMarket Store. Ribuan syukur kepada Allah kerana memberi ruang rezeki melalui perniagaan kecil kami. Terima kasih kepada yang setia support kami, tak lupa jugak crew² yang terlibat.
Entah kenapa nak throwback..
Hahaha :D
Nantikan bulan puasa ni kami akan kembali dengan barang² yang best dan punchline² yang lebih kelakor..                                                             

Monday, March 14, 2016

Hidup itu mudah.



Bagi aku..Hidup ni mudah..
Cuma perlu elakkhan terpengaruh dengan hati dan perasaan.
Kalau diikut, binasalah kite.

Bagi aku hidup mesti ade formula..
Aku juga ade formula untuk hidup aku.
Kalau korang nak jadikan panduan untuk korang pun ape salahnye kan?
Benda yang baik tak elok kite simpan sorang..
Ok lah..back to the topic.

Mungkin ade yang cakap hidup ni terlalu susah.
Bergaduh dengan orang,
Masalah kewangan..
Dan semua orang tau..
Penyakit paling sedih lagi menyakitkan ialah bab putus cinta..
Bila dah terkena, mulalah rasa taknak hidup la..
Nak minum racun bagai..

Ok lah aku nak tanya..
Korang sendiri pun tahu..Hidup ni pinjaman sementara dari Allah..
Kite tak tau bila tarikh expired kite..
Boleh jadi kejap lagi, esok, lusa..siapa tau kan..
Buatpe nak cacatkan jalan hidup kite dengan perkara yang tak berfaedah ni?
Kite kecewa dan amek masa berbulan² konon nak move on..
Korang tak rasa lama ke benda tu?
Dalam masa tuu, banyak menyendiri, termenung..
Nampak tak kat situ korang dah banyak buang masa?
Memang korang akan cakap eleh cakap senang la..
Buat la tengok..

Ok kat sini aku bagi 1 formula..
"Perkara  KECIL akan membawa kepada perkara BESAR"
Mudah je sebenarnye..
Setiap perkara yang kite akan buat hanya ade 2 pilihan.
Iaitu, nak buat baik atau sebaliknye.

Ok aku bagi contoh mudah.
Situasi, korang tengah heart broken contohnya..
Niatlah dalam hati korang untuk hepy dan taknak sedih²..
Bunyi memang tak masuk akal tapi cuba..
Dari situ korang dah start buat niat kecil tadi..
Praktis hari²..mindset kena betul..jangan penah goyang dengan niat asal korang..
Inshallah ade perubahan..yakin Allah tu ade dengan kite.
Yakin dengan diri sendiri.
Setiap perkara ade positif dan negatif.
So niat yang baik akan membuahkan hasil yang baik.
Begitulah sebaliknya..
Buatpe nak sedih²?
Life is simple..
Hidup untuk dinikmati, bukan tunggu mati :)
Tinggalkan kenangan yang best dalam hidup..
Harap penulisan aku kali ni sedikit sebanyak membantu korang.
Kalau berguna, share lah..
Assalamualaikum :)

Tuesday, December 8, 2015

Kalau dah jodoh.


Dalam hidup ni kite terlalu-lalu mencari yg sempurna. Kite habiskan mase untuk mencari-cari teman yg perfect untuk kite.
Tanpa kite sedar dia ade depan mata, sape tau mungkin kawan yg kite anggap tak lebih dari kawan tuu sebenarnye yg pedulikan kite. 
Dia lebih paham kite, tak mengeluh dengan perangai kite, selalu layan kerenah kite, selalu ambik perhatian lebih kat kite. Tak lupa kat kite walau dia sebok mana pun.
Dia tak penah tak support aku. Dia terima kekurangan aku. Dia tak penah nak perkecilkan aku. Sentiasa positif dgn aku..
4 tahun lepas dia hanya kawan biasa..biasa yg biasa ², kami hanya wish hari lahir masing ² bila tiba masa je.
Entah kenapa dan macam mana setelah bertahun berkawan macam ni kami boleh rapat macam sekarang.
Aku takkan lupa setiap hari lahir aku, dia akan call aku setiap jam hanya utk ucap selamat hari lahir. Aku pun buat macam tu walau tak dapat setiap jam.
Ade sekali tu mase tu dia tengah date dengan bf dia..aku call sebab nak wish..adoii..
Tapi tak tau macam mana boleh rapat, serapat ni..mungkin ini nama nye jodoh..
Kite tak rancang tapi inilah ketentuannye..alhamdulillah..
Aku harap ini yg terakhir..
Aaminn

Tuesday, October 6, 2015

R A B A K



Selamat malam..
Dunia kelam-kabut,
Jalan hidup ni lurus,
Kadang tekanan hidup,
Memaksa kita membuat pilihan salah,
Untuk terus hidup,
Kita terpaksa,
Inilah hidup,
Dari kecil,
Kita diajar menjadi baik,
Tapi bila dewasa,
Dunia mengajar kita,
Tentang hidup..
Samada berjaya atau..
RABAK.

Friday, October 2, 2015

Today's view

Assalamualaikum. Selamat petang semua,korang ape cite ? Sihat ? Aku ok je macam biasa..hehehe..korang pun dah biasa dah style aku ni kan,kejap timbul kejap tenggelam. Biasalah tu..sekarang ni aku nak cite entah kenapa aku rajin pulak shoot gambar..entah la..aku rasa best bila aku dapat shoot view yang best..hahaha ape punye ayat la aku buat kan..
Rase dia best sikit dari main gitar layan perasaan sengsorang..
Lagi best bila kite share hasil kite dengan orang lain..hmm aku pun taktau kenape lah..tapi lantak lah asalkan rase best tu ade..hehehe

Thursday, August 20, 2015

Assalamualaikum..rasanye lama sangat dah aku tak menulis kat sini kan..mungkin yang follow pun perasan aku tak post ape-ape..tapi janganlah pulak pasal benda ni korang buat spekulasi yang buruk-buruk. Mungkin ade yang ingat aku kawen lari ngan minah indon dekat lombok. Eh tak ! Takkan la macamtu sekali kan. Memang la aku ade kadang-kadang usha minah indon kat medan selera. Tapi itu bukan la sebab aku syok dekat dia sampai nak kawen lari kan..hahaha ! Merepek la korang ni..eh ! Ke aku yang merapu ni ? 

Aku nak tanya korang, merepek dengan merapu sama ke ? Ke dia adik beradik ? Kadang-kadang benda ni jadi pengeliruan yang amat bercelaru. Aku pasti takde orang yang pertikaikan benda ni..dan aku lah antara orang yang ingin menghurai perkara ini. Boleh jadi perkara ini perkara berbangkit. Walhal,ini boleh aku klasifikasikan sebagai hal yang remeh. Rakyat malaysia menggunakan perkataan ini. Cikgu-cikgu menggunakan perkataan ni. Tapi, ape perbezaan atau persamaan antara merepek dan merapu ? Satu tanda tanya bukan ? Hmm..sebenarnya,ape yang aku nak ketengahkan dekat sini,pada kali ini,disaat dan diketika ini cuma nak bincangkan. Dalam kite tak sedar banyak perkataan yang sama makna. Cuma perkataan sahaja yang berbeza.. Ye idak ? Ahaha..udah keluor loghat perok teman..haha ! Mungkin jugak la sebab loghat negeri masing-masing yang membuatkan benda ni berlaku.

Entah lah..aku sendiri pun pening pikir benda-benda ni. Mungkin ia berkait rapat dengan dunia mistik. Eh kesitu pulak..haha

Dah la korang ! Aku saje je nak panas-panas jari kat blog aku ni. K lah.. Kesian saja untik kali ini. Kalau ade typo harap dimaafi ok..hehehe

Monday, December 22, 2014

Pemberitahuan.

Kepada semua yg follow blog aku,akan ade post² yg akan dipadam dalam mase 24jam atas sebab² tertentu.
Aku harap korang paham..
Terpaksa aku padam..
Chill laa ok :)
Kepada pihak berwajib,sy tak marah..
Sikit pun tak..sy akur dgn keputusan dan arahan anda.
Kesian terima kasih.
Eh !
Sekian terima kasih.

Sunday, November 30, 2014

Selamat datang disember.

"Masa tak penah menunggu,
Jika kita dipintas,jangan beralah.
Sebaliknya berusahalah utk memintas kembali.
Semalam jadikan satu kenangan,
Esok jadikan satu kejayaan".
-kicap-

Aku harap bulan baru ni dapat aku bangun balik,bersemangat balik walau susah aku akan tetap cuba.

Bukan mudah nak buat sume tu kan..tapi, inilah hidup. Kita jatuh dan bangun kembali. Disitu kite belajar betulkan kesalahan kita. Buang keburukan kita.

Aku harap aku tabah harung sume masalah ni. Aty,mungkin kite bukan jodoh,sebab tu tak bersama..yang pasti,aku bodoh sebab tu tak kemana. Mungkin dah sampai mase aku buang bodoh ni sikit. Awak tengah bahagia aty..teruskan...

Jangan ingat pasal orang lagi,nanti awak sedih balik,orang pun akan cuba hepy kan diri sendiri. Ape nak buat lepas ni ? Mungkin aku akan aktif balik main moto. Sebab tu hobi aku dari dulu disamping boleh luangkan masa lapang.

Kepada pembaca yang still setia ngan blog ni. InshaAllah,aku akan post balik artikel² yang boleh menceriakan korang. Cuma ambik masa sikit..sory k sebab korang terpaksa follow kisah agak sedih aku ni..

Sesape yang nk add aku kt fb boleh jugak Yusma Azuwan(raining blood)
Wechat also can..ahaha ID: OrangAwam

Moga disember memberi perubahan positif kepada aku dan semua manusia..aaminn :)

Sunday, April 20, 2014

Today's view

Tengok gambo ni,gaya macam aku curik kat google image je kan..haha !
Sebenarnye aku snap gambo ni mase aku lepak kat kampung aku..pastu aku edit-edit la sikit..tipulah kalau aku cakap non edit cengini gambo nye camni.. Tapi siyez bila lepak kat sini memang rasa tenang sikit otak aku selain pantai. Korang pun paham kan aku ni kategori manusia yang banyak masalah. Yelah,sebagai manusia kite memang takkan lari dari masalah. Itulah hidup..kalau takde masalah,syurga lah tempatnye. Walaupun berat aku nak hadap masalah aku tapi aku gagahkan jugak.
Sebab masalah la yang mengajar kite supaya lebih dewasa dan matang dalam membuat sebarang keputusan. Mungkin ape yang aku cite ni lari jauh dari gambo yang aku post ni. Tapi tulah,aku rase nak cite benda ni sebab aku rase kat sini jela aku boleh cite kan. Kalau cite kat orang belum tentu dorang nak dengar. Kadang-kadang aku terfikir bila penghujung kesusahan aku ni berakhir. Tapi bila difikir-fikir balik rezeki tu belum sampai. Aku sebagai hamba Allah kena terus berusaha. Aku selalu lalai dengan kewajipan aku sebagai hamba-Nya. Ye mungkin itulah kuncinye.. Maaf dekat sume yang terpaksa baca ape yang aku cakap ni. Aku mungkin tak banyak merepek dah skang ni..aku pun tak tau mana pegi nye mood merepek aku..mungkin hilang ditelan arus kemodenan kot..setakat ni jela kot penulisan aku.

Wednesday, April 9, 2014

peninggg aahhhh !

Hari ni aku malas nak pegi keje. Sebab semalam aku kena raging terok ngan bos bodo tuu. Lepas tuu aku bantai gado ngan dia. So tadi aku pegi carik keje lain. Malas aku nak layan orang gile macam bos tuu..kalau dilayan aku pun gile nanti..cukup lah dia sorang je gile. Kalau gile dapat "surat kuning" ok jugak. Boleh aku tikam perut bos bongok tuu. Ini kalau satakat gile kategori biase baik tak payah. kan ? hahaha ! eh buat pe cite pasal hal gile ni ? bukan aku betul-betul mintak jadi gile pun. Kalau aku gile nanti takde harapan nak kawen..hahaha ! tapi kalau kawen pun ade gak yg jadi gile. Contohnye bila dah cerai datang la penyakit gile nye. Penyakit "gile talak",haaa lagi ngeri kan ?mintak dijauhkan lah hendaknue terhadap diri ku si pacal hina ni..ehehe..tapi apsal aku cite bab kawen pulak ni ? aku bukan ade ape-ape link dengan jabatan agama Islam or mana-mana link yang berkenaan kan..entah la..
Mungkin faktor usia makin meningkat buat aku bersungguh-sungguh nak kawen. Hisshhhhh kicap kicap...duit belum ramai lagi ni..tapi dah gatal..adoiii..
Pening gile kalau dipikir-pikir hal ni..rumit betul hidup alam dewasa ni..
Nak buat macam mana kan. Kite manusia biasa kena lah lalui sume ni.. Kalau tanak tempuh alam dewasa,nak tempuh alam ape ? alam ghaib ? hahaha ! aku dari tadi gelak sorang je.. macam orang gile..eh ? gile lagi ? entah la..aku nak tido..babai

Friday, September 13, 2013

Sabut timbul :p

Assalamualaikum sume pembaca,aku rasa mungkin terlambat untuk aku ucapkan benda ni..emmm tapi lantak lah..ni blog aku,suke hati lah kan nak ucap ke tanak kan. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ! maaf zahir tanpa batin ok..ahaha aku tau dah lambat,tapi aku baru tergerak nak update blog ni setelah sekian lama aku hampir melupaikan nye pun yang aku mempunyai sebuah blog dimana aku mampu menghiburkan korang-korang selaku pembaca setia aku kan :) hehehe sweet kan ayat aku ? tau dah..okay aku nak cite ape eh kat korang ? buat masa ni takde banyak yang berubah dekat diri aku rasanye. Tapi aku rasa adelah sedikit ketenangan tu..tapi jangan lah korang salah anggap mahupun risau atas statement aku ni,bukan aku ambik ape-ape bahan terlarang pun seperti alkohol,dadah mahupun dadih. Eh dadih? dadih memang sedap beb ! gua cakap dengan lu,lu jangan cuba-cuba nak makan dadih kalau tak penah makan..nanti sangap teruk beb! haaaa...walaupun aku tak terlibat dalam rancangan Jalan-jalan Cari Makan (JJCM) tapi aku sebagai insan diatas muka bumi ni pun penah juga try benda-benda macamni..emm maksud aku kes dadih tadi tu lah..korang ni pk ape ? adoi..suke pk bukan-bukan kan korang ni ? aku malas betul nak marah-marah pasal hal kecik-kecik macam ni..sebab kali terakhir aku lempang budak yang suka pk bukan-bukan pasal aku,budak tu pengsan tau..haaa tapi lepas dia sedar,dia bangun balik bantai aku pakai kayu. Sebab tu lah aku tak suka bila jadi benda-benda macamni. okay korang sume ape cite ? sihat tak ? aku kat sini alhamdulillah sihat..masih mampu menaip yang merapu untuk tatapan korang lagi..ahaha..kalau ada keje bahagian penulis macam aku ni,mungkin aku berminat untuk turut serta. aku tak tau la nak update pasal ape lagi..eh tapi aku nak tunjuk gambar-gambar konvoi bulan 2 hari tu..walaupun dah lama tapi nak tunjuk jugak..tak kira..hahahaha! korang enjoy lah okay (:

Monday, January 21, 2013

Assalamualaikum,pekabo sume pembaca setia aku ? hehe harap-harap sihat lah korang hendaknye..hari ni mood aku agak 0k walaupun dah 24 tak tido,tapi jangan risau aku tak amek ape-ape barang terlarang pun untuk dimasukkan kedalam tubuh badan apatah lagi diliwat..eh diliwat ?! mintak dijauhkan lah..tak rela mak nok ! haha ! ok lah kali ni aku nak cite pasal isu balas dendam kami rakan-rakan. Bukan pasal dendam kesumat ke ape juz pasal kitorang tak dapat nak follow konvoi new year ke Penang hari tuu atas sebab-sebab tertentu. Ok kali ni kitorang putuskan untuk Fly ke Melaka,dijangka Pengkalan Balak menjadi destinasi kitorang. Sempena menyambut Chinese new year..hehe asalkan ade new year ujung nye tuu bedal jela. Yelah masing-masing nak lepas gian. Machines aku pun rase nye dah ok untuk konvoi kali ni. Hanya perlu setting benda-benda kecil je lagi..pergh memang tak sabar rasanye nak membelah highway yg luas memanjang sambil disajikan dengan angin yg sepoi-sepoi sempoi. Burung-burung serta camar turut menyaksikan kehadiran kami. Eh ?! apakah ? ahaha cite pasal aku tak tido ni pasal aku sibuk siapkan design baju untuk konvoi nanti..haha mesti korang teringin nak tengak kan hasil seni tangan aku ? ehehe tak smart pun..setelah mendapat kata putus bebudak semua,aku pun buat lah baju yg diputuskan tuu..ok lah cakap panjang pun tak guna,korang tengok lah hasilnye..  

Sunday, January 20, 2013

warkah ku buat raja sehari~

Assalamualaikum diucapkan kpd rakan sekampung.Sebelum aku nk berucap panjang kpd rakan yg pernah jamming bersama,bermain rondes dihalaman umah upit dan lain2.Aku ingin mengucapkan selamat pengantin baru.Maaf kerana tak dapat hadir,bukan kerana tak sudi datang mahupun perasaan malas.Tapi disebabkan tugas yg aku usung.Tidak lah seberat mengusung jenazah ataupun mengusung jentera berat yg berada disawah padi yg kian menghijau tatkala menjelang musim menuai.Aku kini berada di Jepun berdekatan Ampang.Faktor jarak jauh tidak menjadi penghalang utk aku menyebok kan diri di majlis perkahwinan kau sebenarnye.Tapi disebabkan kelewatan diberitahu menyebabkan aku tak dapat menempah tiket flight awal.Jauh dilubuk hati,terasa sangat menyesal kerana tidak dapat menghadirkan diri ke majlis tersebut.Jika diamati wajah yg sedang aku paparkan sekarang amat jelas terlihat kekecewaan yg begitu mendalam.Untuk pengetahuan kau,aku sedang menaip sambil menitiskan airmata.Titisan-titisan airmata ini jatuh ke atas screen sentuh telefon bimbit aku menyebabkan aku terpaksa menghabiskan duit utk mengganti screen baru.Disamping itu,aku juga telah menghabiskan 3 kotak rokok suria gudang garam dimana puntung terakhir telahpun ku telan akibat terlalu pilu tatkala sedang menaip.Aku bukan lah ingin bercerite tentang rokok yg aku hisap mahupun air mata yg kian tidak terhenti.Aku lupe ape yg sepatutnye aku ucapkan dalam post ni.Maaf jika kau terpaksa menekan link "see more" utk meneruskan pembacaan ini.Aku tahu kau cuba memahami ape yg aku cuba sampaikan.Elok lah kau tidak bertanyakan perkara itu dekat aku kerana aku sendiri tidak memahami ape yg aku tulis.Oh ! Setelah lama mencari asal usul,baru lah aku sedar yg dari awal tadi aku ingin mengucapkan selamat pengantin baru kt kau,itulah tujuan asal aku yg sebenar-benarnye.Kepada Mohd Azlan b. Abdul Halim selamat pengantin baru ! Semoga kekal ke akhirat dan cepat-cepat menimang baby.Assalamualaikum _\m/
Ok selamat pagi dan Assalamualaikum kepada semua pembaca setia aku. Sekarang tepat jam 0213,fuhh pagi-pagi gini aku gagahkan lagi nak menaip sebab korang tauu..biarlah masa tidur aku terganggu dek kerana ingin memuaskan hati korang. Ala lagipun memang aku tak rajin nak tido awal-awal ni..bukan tak rajin tapi memang tak reti nak tido time-time macam ni. Untuk pengetahuan korang baru sebentar tadi,lahai tak lama pun baru je dalam 10saat lepas mak aku menyerbu masuk dalam bilik aku lalu menyepak ginjal sebelah kanan aku sambil berkata "engko tak tido lagi kan wan?!". Sambil membuka suis lampu..
oo..mak aku nak sembahyang sunat lah tuu..terpaksa lah aku menaip dalam keadaan yang sopan lagi bertatasusila..eh betul ke ejaan aku ni ? ke macam ni ejaannye bertata-susila ? ah mana-manalah yang korang rase bahagia dengan cara pembacaannye. Macam korang tak tau pulak dengan penulisan aku sebelum ni tunggang langgang. Eh binatang kecil ni sebok pulak dia bermain-main diatas keypad ni..kalau korang perasan dari tadi aku tak penah tekan key "Z" kan ? nak tau sebab ape ? sebab binatang comel tuu sebok duduk situ diam-diam,oleh sebab belas kasihan aku,aku try test cuba untuk mengelakkan dari menggunakan key "Z" tersebut. Dan untuk pengetahuan korang jugak,binatang yang comel itu tadi pun telah mati sejak aku 1st time tekan key "Z" tadi..kesian dia,aku letak binatang tuu kat tepi supaya senang lah nanti mana tau sahabat-sahabat,ibubapa penjaga mahupun jiran-jiran dia nak kenal pasti mayat nye nanti. Sebenarnye aku pun ade gak rase bersalah terhadap perbuatan yang baru aku lakukan tadi tuu..tapi apakan daya,ini sume dah ketentuan..hmmm..kenapalah aku selalu ditimpa masalah sebegini rupa ? Takpelah..kite biarkan binatang itu. Untuk pengetahuan pembaca sekali lagi,tatkala aku menulis warkah berlagu pilu ni,dah lapan belas kotak rokok suria aku habiskan dimana rokok yang terakhir telah berada dicelah bibir aku. Tapi aku tak bakar untuk menghisapinye pun sebab aku tak sampai hati. Jadi aku membuat keputusan untuk mengunyah nye sahaja. ahh nikmat baetul rasanye. Ehh panjang jugak aku dah merapu ni.. perghh aku respect betul kat korang yang masih setia bersama aku untuk menghabiskan pembentangan aku ni. Kalau korang nak tau minggu lepas aku dapat aduan dimana 95% pembaca blog aku ni mati dalam keadaan berbuih mulutnye time baca blog aku ni. Mungkin kerana kurangnye akidah didalam diri menyebabkan perkara itu terjadi. haishhh macam-macam lah kes sekarang ni. Aku rase elok aku habiskan penulisan aku setakat ni sebab takut hilang lagi 5% pembaca..hahaha..nite all Assalamualaikum (:

Friday, January 18, 2013

1st 2013 update (:

Fuhh sekian lama aku dah tak update blog ni..berhabuk teruk,korang tak payah tipu,aku sendiri nampak betapa berhabuk nye blog ni..bersawang betul lah. Usah cakap sawang,lalang ngan semak pun dah tinggi orang dah..kalau diselak mungkin ade harimau,gajah mahupun tarzan. Eh ? tarzan ? ade ke tarzan ? Ape yg aku cite ni ? macam dah lari tajuk je dari ape yg sepatutnye aku sampai kan..ok lah kpd para pembaca setia aku,aku bukan tak nak update blog ni..Tapi aku kebelakangan dan kedepanan ni agak sibuk disamping laptop yg menyakitkan hati nurani ni..hmm ape lagi eh ? ouh ni haa kalau korang nk tau kucing yg aku sayang-sayang tuu dah takde,akak aku dah buang..alahai sedihnye aku.haishh ni 1st time aku tulis blog time tengahari..memang mood dia tak kena langsung dengan tema didalam lubuk hati aku kian lama terpendam diufuk jingga..lalu ia pun hilang ditelan bersama nasik sepinggan..*woi kicap ! hang cita apa ni?!malu orang baca!!* eh..maaf lah,aku tenggelam didalam diri sendiri tadi..ok cite pasal kesedihan aku yg tak terbendung dulu,sekarang aku dah ok sikit dah..tapi masih lagi mencari hala tuju seterusnye..aku tak boleh duduk diam macam tuu je meratapi kematian..eh ? sape mati ? kehilangan ! yeahh itulah yg tepat utk mengambarkan situasi nih..hehehe ! korang amacam skang ? sihat tak ? aku dekat sini dah ok sikit..lepas putus cinta ni tak tau lah kenapa gian nak main motor balik..aku keje sungguh-sungguh habiskan dekat moto aku..puas betul hati aku..hehe..utk pengetahuan korang,raya cina ni kitorang nak konvoi,ala g Melaka je pun..saje nak lepas gian fly tengah highway..maklumlah masing-masing dah tua..kadang-kadang rindu nak berlumba haram tuu datang balik..haha..ok lah aku rase setakat ni jela aku boleh tulis,aku nak mandi ni..haha..k Assalamualaikum (:

Saturday, June 23, 2012

Tak cukup tangan


gambar hiasan

Ok hari ni aku nak cite mungkin takde kena-mengena dengan pix diatas mahupun mana2 pihak yg banyak tangan mahupun yg bersifat panjang tangan. Hari ni penjualan ice blend memang diluar jangkaan aku. Fuhh memang penat aku cakap korang. Korang nk tau tak sampai aku nak bersua muka dengan rokok aku pun bukan main payah. Mak aii rindu tak tertanggung aku. Customer bersusun-susun depan aku. Sorang nak vanilla lah,strawberry lah,capucino lah,perisa sukun lah..eh sukun ? ade ke ? tak pastilah aku. Sampai ade mak cik tu baru datang terus2 aku nak bg dia sebab aku ingat dia yg order dulu..alahai kicap2..Yang lagi menyayat hati tu kebiasaan nye aku akan tanye customer tu nk minom ke minom. Dah serabut punye pasal aku boleh terlepas cakap pulak ngan customer ni dengan "selamber badaknye" camnih "nak makan ke minum ?" aku pun TERBANGANG  kejap ngan ape yang aku baru cakap. Customer tu pun dah gelak2 dah. Adoi memang sengal lah aku hari ni,rase macam nak tinggalkan pastu terus lari pecut balik umah sambil menitiskan air mate pun ade. Tapi lepas nak kemas2 nak balik tu ade lah rase puas sikit kan sebab aku berjaya menangani masalah yang melanda tu. HA HA HA ! syabas lah buat diri aku sendiri. Tidak dilupakan pihak SYABAS yg memberi bekalan air yg secukupnye. Yelahkan kalau dorang takde macam mane lah boleh terhasil air batu kisar aku ni kan.. Tak ke gitu cik kiah oi ? ha ha ha~!

Tuesday, June 19, 2012

Tauke ke Tak ok ?

ok hari ni aku nak citer pasal pengalaman baru aku dalam menjayakan pemprosesan ice blanded. Tadi aku bosan giler dah tu ade lah member aku ni ajak tolong dia niaga ngan makcik dia kat pasar malam. Aku memang tak tau giler macam mane nak buat ice blanded nih. Memang aku terbangang kejap lah kan dengan situasi yang harus aku tempuhi ni..ha ha ha.. Mane tak nye ? kena masukkan banyak bende pulak..serbuk itulah serbuk inilah,take one lah take two lah..pening2..tapi kire ok lah dalam mase kurang 2 jam aku dah boleh buat sendiri bile ade customer order..he he he hebat jugak aku ni..mungkin kalau aku rajin boleh bukak kedai sendiri dan akhirnya maju jaya berkat dari ayah dan ibu serta rakan-rakan yang menyokong..ha ha ha !

Friday, June 15, 2012

I got fever

ok hari ni aku tak tau lah kenape kan..mungkin sebab makanan or pape aktiviti yg telah aku lakukan menyebabkan aku demam hari ni. Memang nak diikutkan aku memang tak suke ngan kehadiran incik demam ni sebab memang rase tak selesa betul lah. Ubat takde pulak tu (mungkin sbb aku malas nk mkn ubat sebenarnye). fuhhh ! tapi stakat ni aku dah rase lega sikit lah berbanding tadi..dah lah aku tak larat ditambah pula dengan india jiran depan ni berdrama sambil melantunkan dialog yg kuat-kuat belaka (mabok lah tu) hishhh memang gangguan betul lah kan. kalau aku turutkan hati aku memang dah nak keluar pastu bagi barang sedas dua panampo kat india tu..tapi disebabkan pertalian jiran,aku lupekan je hasrat murni aku tu,mungkin jugak sebab aku kurang keberanian dalam diri yang serba kekurangan ni. Ye aku tau ni lah kelemahan aku tapi....tapi kenape aku cite pasal hal ni pulak ? bukan ke aku nak cite pasal demam je tadi,huh ! perkara ni lah yang boleh menyebabkan aku tak masak hari ni..eh tak boleh jadi ni..k la k la aku nak gerak dulu..sebelum tu aku nak gtau 1 bende ni..kalau korang nak tau blog aku ni haaa cik kiah oi..dah ade pembace setia,tak tau lah kalau beliau curang ke kan..sume nye aku serahkan kepada takdir..ha ha ha..k assalamualaikum :)

Wednesday, June 13, 2012

peluh merecik !

Hari ni aku nak cite kat korang pasal bende yang agak lame aku tak buat dah (bukan agak,tp memang dah lame aku xbuat pun). Seingat aku last aku buat mungkin mase time jajahan jipun dulu dimana semua rakyat tanah melayu menjadikan ubi kayu sebagai makanan ruji mereka. Encik-encik jipun pula ketika itu menggunakan basikal untuk dipandu selaku kenderaan rasmi pada ketika itu. Ok aku sambung balik cite aku,ape-ape pun sory sebab aku agak melalut seketika. Aku ni kalau diikutkan memang manusia yg berspesis tidak menggemari sukan,memang dah lame lah badan aku ni tak bermandi keringat dek kerana penangan sukan. Nak dijadikan cite boleh pulak rakan dan taulan mengajak bermain yg hanya bermodalkan shuttle dan pemukul lalat(raket lah tu). Aku pun try-try lah mencuba (ape ayat aku ni ?) main badminton. Memang tak ku sangka,tak ku duga betul game ni penat nye..bagaikan menolak motor yg kehabisan minyak sejauh berkilo-kilo kilometer rasenye..hehe tapi makan mase kejap je aku dah expert..kalau nk diikutkan skill aku dah lebih kurang mcm lee chong weyhooo ! tapi time dia patah kaki lah kan..takkan lah aku main kejap terus jadi ekspert kan..ha ha ha..tp ok lah..dah boleh main sikit-sikit..tapi kalau dibagi mase lagi mungkin aku boleh hebat macam anak buah lee chong wey lah kot..korang tunggu lah nanti..he he he :p

Tuesday, June 12, 2012

jiwa remaja hidup merantau

Assalamualaikum sume,lame gak aku xmerapu kt blog aku yg kian usang n mungkin dah jadi sarang dengi ni..ha ha ha kali ni aku agak advanced sikit sebab update pakai telefon mudah alih kekiri dan kekanan haha ! (bangga nye aku).Tapi ni bukan cite pasal tipon nih, kali ni aku nk cite pasal hidup aku merantau. Kalau nak diikutkan,sejak dari habis skolah lagi aku dah rajin pegi merantau nih,tapi bile aku resign keje je mesti aku lari umah akak aku, sampai akak aku pun dah paham dah,asal aku sampai je umah akak aku,dia pun cepat2 pegi beli paper (harian metro lah yg paling top) pastu terus selak bahagian jawatan kosong. Nampak tak sifat murni kebaikan akak aku yg suke membantu aku utk mendapatkan kerjaya yg agak berprestij lagi logistik..eh ape aku cakap ni ? ala tapi sebenarnye dia tak nak aku duduk lame2 kt umah dia lah 2..ciss ! memang itu jela hobi aku sampai sekarang suke sangat mencuba bende2 baru tp cepat bosan ngan sesuatu perkara. Sampai family aku pun dah masak ngan perangai aku,kalau nk duduk lua je dorang dah start menghitung hari aku balik umah..Bukan nak bagi semangat..huh ! sakit pulak hati kite ni ! tapi kali ni aku dah dapat keje kat area ehemm2 (rahsia) n kali ni kalau aku nk resign pun aku takkan bgtau dorang sebab aku tak nak balik umah family dah..aku akan carik keje dekat sini jugak. Bialah orang nak cakap aku ni si tanggang ke si pulut panggang ke mahupun kuih lepat pisang yg dikukus dipagi hari. (maaf,aku merepek lagi) mungkin dalam hidup ni ramai orang nk kejar kekayaan,tetapi tidak bagi seniman macam aku ni..ha ha ha ! Ape yg aku nak buat masa ni hanyelah kepuasan nafsu serakah ! eh silap2,kepuasan diri lah. Aku nak menikmati dulu hidup bujang ni sambil melihat panorama yg terbentang seluas alam sambil memerhati gelagat manusia..cehh power tak ayat aku ? bile mak aku call je mesti nk tanye kabo anak dia yg sorang ni. "sihat ?" "dah makan ?" "keje ok ?" itulah ayat biase yg orang tua aku tanyakan. Untuk mengelakkan mak aku susah hati,aku pun terpaksa gak menipu kadang2 contohnye sihat ? = sihat lah mak(aku tgh demam) dah makan ? = dah lah mak,kenyang tau(padahal aku kt sini kadang makan kadang tak makan) keje ok ? = ok lah mak,sume staff baik2(padahal aku pun tak tahan ngan keje aku) bile dengar mak aku bercakap bernada lega lepas dengar jawapan2 bernas dari aku 2 aku pun rase senang hati. Aku tau mak risau tentang aku sebab tak nampak aku depan mata dia. Tapi mak be cool ok..anakmu disini pandai survive,tp juz tak reti2 nk menyimpan duit lagi lah.. ha ha ha sikap aku yg paling sukar diubah :) hmm ape lagi ek ? ooo soal raye ni aku pun tak berape nak hepy sebab tak kumpul duit utk beli ape2 lagi,tapi songkok tahun lepas ade lagi masih lagi smart tau,siap dah sarung kat kepala membe aku lagi buat akad nikah..he he tuan songkok ni entah bile lah pulak kan ? ha ha ha !

Friday, September 9, 2011

Terkonang-konang

Tadi lepak ngan membe aku. Kitorang lepak bedua je coz dak-dak lain sume dah out of service (pegi balik tido). Bosan-bosan terbukak plak cite pasal raye time kecik-kecik dulu. Bende yang aku lupe mesti dy ingat n camtu gak bende yg dy lupe aku mesti ingat. Happening kot mase kecik-kecik dlu. Malam raye main meriam. Pasang pelite n merayau 1 kampong. Lepak ramai-ramai ngan membe. Kalau dekat umah plak abes kan mase tolong-tolong ape yang patot. Huhu~! Yang paling lawak dy bole ingat mase sembahyang tarawikh dulu-dulu, aku sebok main kete hot wheel kat tangge surau. Haha~! Zaman kanak-kanak memang tak dapat dilupekan la.. Btol-btol mengimbau lah tadi : )

Dapat duit raye !

Hah ! aku nak cite siket ni,walaupon raye ni tak semeriah mane n langsung tak dapat duit raye.. Malam tadi membe aku bagi aku duit raye la. Dy pon balik kampong jarang-jarang sebab keje kat singapore. Tengok la siap dapat 2 Dollar Singapore lagi.. Hahaha bangge kejap gak la aku pasal dah tua-tua pon bole dapat duit raye. Rasenye ni jela duit raye yang aku dapat untuk taon ni. Haha lawak je bunyik nye. Tapi pape pon aku ucap trime kasih sangat kat sahabat yang bagi aku duit raye ni.
mood : bangge dapat duit raye : )

Thursday, September 8, 2011

kenape kicap ??

Tentu ramai orang tertanye-tanye kenape name aku kicap kan ? ok lah, kali ni aku akan cite sejarah aku dapat name kicap nih. Aku ni jenis yang agak obses dengan cecair yang bername kicap. Memang dari kecik lagi aku ber tabiat camni. Cite ni sampai lah ke bangku skola,time tu aku form 4 (ingat lagi). Memang membe-membe aku tau aku suke makan kicap. Nak-nak pulak kulit aku ni tak berape nak cerah (sedapkan hati) membe aku sorang pompuan ni ngan selamber jek panggil aku kicap. Pressure gak aku sebab budak-budak kelas panggil camtu. Tapi lame kelamaan aku terbiase ngan panggilan tu.. Unik gak kan,huhu~! Sampai skarang orang kenal aku ngan name kicap. Sape yang rapat ngan aku memang takkan panggil aku yusma or ape-ape lagi tapi doarng akan panggil kicap.

p/s : aku hanye gile ngan kicap cap kipas udang ( kaler merah sahaje) :p

gatsby-->uber-man

Hah ! yang jauh mari dekat-dekat,yang dekat mari rapat-rapat. Kali ni aku nk kongsi siket pasal minyak rambut bagi insan yang menggunakan wax. Sebelum ni aku menggunakan wax brand GATSBY, tapi bile aku pakai baru perasan tangan akan jadi lebih melekit. Beriya-iya bena dy melekit 2..haha. lepas 2 kene pakai dgn kuantiti yang agak banyak untuk membentuk rambut korang. Oleh itu, aku telah menemukan 1 penyelesaian. Korang try plak pakai UBER-MAN ni..pakai siket pon rambut korang dah boleh ikut cakap dah..haha~! lagi 1 kelebihan dy ni bile korang dah lame tak pakai, korang tengok rambut korang btol2. Rambut korang jadi agak perang-perang siket ala-ala mat salleh gitu. Haha~! tapi jangan risau, aku dah check tu bukan sebab rambut rosak. Sebab rambut aku tak rosak pon. Ape lagi ? cube la pakai binatang ni : )

Wednesday, September 7, 2011

Pagi raye

Haaa..ni la dy kalau korang nk tau aktiviti wajib budak2 kampung aku setiap pagi raye.. Lepas sembahyang raye je mesti berkumpul nk amek gambar sesame.. almaklumlah bukan nye selalu jumpe, memang happening giler waktu2 camni. Time ni la amek kesempatan nk bahan-membahan cite pasal zaman kecik2 g kubang same2 lah nk tanye kabo ke ape sume time nih.. Hahaha~! lepas abis sesi tangkap gambo ni, sume bersurai nk beraye ngan family plak.

Tuesday, September 6, 2011

Genre lama,Generasi baru.

Bile korang tengok pic2 ni mesti tergerak hati nk cakap pic ni mesti zaman 80an kn ? Kalau nk tau memang salah tekaan korang 2. Ni la muke2 yg still mempertahankan genre rock kapak sampai ke hari ni. Mesti korang xcaye kn ? Kalau korang nk tgk depan mate korang, korang pegi je mane2 konsert besar macam Wings,Search,Lefthanded dll. Korang memang akan terserampak ngan kelompok yg dressup ala2 zaman 80an. Aku respect golongan yg masih  lagi mempertahankan genre ni. "Lu orang mau rock kapa ?"

Isu punkers

kali ni aku nk cite isu punkers plak..genre yg penah mengila semasa 3 genre naik sekaligus iaitu punk,skinheads,grunge..mule menghentam tanah melayu sekitar penghujung taon 70an sampai 2000. Band punk dikate kan sampah masyarakat kerana lifestyle mereka yg xterurus. Ditambah lagi dengan muzik yg dorang bawak berbunyik kasar dan agak kesat. Masyarakat banyak menentang muzik punk ni sebab bg dorang punk ni xde mase depan dan hanye sia2~ Tapi sedar xsedar genre punk secara xlangsung telah mewarnai arena muzik tanah air kite~ Sehingge sekarang kite boleh lagi nampak mat2 punk berkeliaran tp dalam kelompok yg sedikit. Peredaran zaman membuatkan genre ni hilang di telan zaman. Siyezly aku memang rindu nk kembali ke zaman2 genre ni. Aku ade perasan still ade dak2 yg dressup punk tp xketerlaluan macam dlu. Kepada mat2 punkers yg masih wujud kt tanah melayu ni aku ucapkan syabas sebab korang still teruskan genre ni. Walaupon dak2 skarang xtau genre ape yg korang perjuangkan~ viva la punk !

Thursday, May 12, 2011

ape lagi ?

aq pon xtao nk tulis ape lagi da~da xde idea lah nk tulis ape..hadoi~nanti2 lah aq tulis g~

Sunday, February 27, 2011

hurm..aq rase ppasnih aq da jarang update blog haku nih..korang layan jek lah blog nih yer..follow skali..blog nih xperfect pown..byk kekurangan..aq mintak maap ler atas kekurangan tersebut..hurmm..klw korang ade mswe nk on9 fb,korang search lah aq yer : yusma azuwan : pape pown aq akn update blog aq nih ble ade mse..ok ? bye all ! rockers selamenyer !!

Saturday, February 26, 2011

hurm..hancur nye aty bile kene reject..bkn membeli belah kt reject shop lah giler..tp kne reject ngn gurl yg kow ske..hadoi..pesang lah suda~

Thursday, February 24, 2011

Sore itu

Di sore itu hujan menitis
layu dan longlai tidak bermaya
pemergianmu masih terasa
hangat membara dijiwaku

biarpun telah berlalu
kisah cinta antara kita
namun diriku tak dapat melupakan
dirimu oh sayangku

hancur hatiku tak siapa yang tahu
tidak dapatku gambarkan lagi
cepat benar kau temui pengganti
membuatkan ku berkecil hati

kau seolah-olah sengaja
lewat dihadapan rumahku
bersamanya kekasih barumu
membuatkan ku terluka lagi

ingin ku nyatakan padamu
ku harap kau dapat mendengarnya
lagu ini hanya untukmu
lagu buat seorang penipu

lirik by : kicap

Terbaik buatmu

mungkin ini yang terabaik buat mu
terpaksa ku pergi meninggalkan mu
takdir telah tertulis
terpaksa ku akur

sungguh ku tak pantas berada disisi mu
ku harap kau dapat mengertikan
apa yang ku katakan
cukup sampai disini

kasih berhenti berharap
lupakanlah aku
jika itu bisa
menghapus duka dihatimu

tak mahu ku lagi kekhilafan lalu
ku harap kau
bahagia selalu...

lirik by : kicap

kedai ubat !

Wednesday, February 23, 2011

pada 1 ptg yg agk xindah dipandang mate kelihatan seorang yg berpakaian kemas dan sgt cool berdiri kt sbelah kete mewah cap kude berdiri 2 sehingga macik jual goreng pisang kt sblah 2 bleh pengsan lah kn..aq lupe plax ckp lokasi dy kt mne kn,lokasi berhampiran kedai segera 24 jam(xbleh ckp direct,nnt kene saman)
nk dijadikn citer,dtg lah sorang mamat nih kt brader cool td 2..
ikuti perbualan mereka 
mamat tidak dikenali (M) brader cool (c)
M : lawa kete bang..(nada mengidam)
C : bese2 jek..
M : abg bwk kete nih xgayat ke bang ? laju nihh kete nihh bang..!
C : xtao lah , ok jek..
M : bang,skali tekan bleh pegi brape kete nih bang ?
C : errr...abg xpasti lah...
M : bese lah 2 bang..da laju sape nk tgk meter kn..urmmm...best x pemanduan kete nih bang ?
C : kekok sgt lah bro..klw soh bwk skunk pon maybe rase kekok kot..
M : yeke bang ? agak2 brape harge kete nih bang yer ?
C : ntah lah bro...(nada slamberk dodol)
M : aik ? pasal ape harge kete sndiri pon abg xtao ?
C : eh sape ckp nih kete aq bro ?
M : hamboi..!da abg terkinja2 kt kete nih,market bagai nk rak knpe?
C : aq jg parking jek bro..
selang 5 saat ayat last brader cool 2 dilepas kn,maka brader tersebut telah terkene sawan babi yg agak keterlaluan akibat dibelasah,dipijak,serta dibahan secukup rase oleh masyarakat di situ,kes tersebut telah dilaporkan kpd pihak polis & majlis persampahan negara.suspek utama dlm kes nih iyelah macik jual goreng pisang.masih lagi dlm buruan polis :)

sam & dol

SAM: Kenapa kamu cakap minum susu segar boleh bawa maut?
DOL: Sebab semalam semasa aku tengah minum,lembu tu terajang aku. Nasib baik tak mati.

------------------------------------------------------

SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tu?
DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang dia mintak 6 ringgit. Kata kedai 2 Ringgit

------------------------------------------------------

SAM: Kau kata binatang peliharaan kau mati lemas? Mana kau tau dia mati lemas?
DOL: Sebab aku bela ikan emas. aku jumpa ia mati dalam air!

------------------------------------------------------

SAM: Semalam aku nampak hantu!
DOL: Uih! kau terkejut tak?
SAM: Taklah.... hantu tu yang terkejut tengok aku.
DOL: Mana kau tahu?
SAM: Aku tengok muka dia pucat semacam jer....

------------------------------------------------------

SAM: Apasal kopi yang kau buat ni rasa masin?
DOL: Gula dah habis!
SAM: Yang kau pergi campur garam apasal?
DOL:Kan aku kata, sebab gula dah habislah

------------------------------------------------------

SAM: Aku tengok kau beberapa hari ini "candle light dinner" dengan bini kau, mesti dia suka.
DOL: Dia marahlah. Aku lupa nak bayar bil elektrik, api rumah aku dah kena potong!

------------------------------------------------------

SAM: Aku ada AIDS? mana ada...
DOL: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni ada aids. Aku dah tanya 9 orang, semua tak ada aids, kau orang ke 10, tak payah tanya, aku dah tahu...

------------------------------------------------------

SAM: Dol, aku dengar bunyi batuk kau makin teruk!
DOL: Iya ke? kalau macamni aku kena banyak berlatih agar dapat batuk dengan lebih baik lagi.

------------------------------------------------------

SAM: Dah dua kali perompak yang sama datang merompak kedai kita.
DOL: Tu lah aku dah cakap kat kau,jangan pasang signboard "SILA DATANG LAGI"

tak puas hati

aku tak puas ati btol 1 bnde dlm blog nih..korang nk tao xape bnde ? header aq xcenter..mak ai b'jam2 aq belek2 tp xdpt gak ape bende masalah yg mengalami sebenarnyer..huh ! sape2 bleh tolong..gtao lah yer :)

Rahsie disebalik keuntungan nelayan

Rahsia Menangkap IkanAda seorang nelayan yang selalu dapat banyak ikan bila dia ke laut...so crew TV3 interview dia untuk rahsia dia tangkap ikan.
Crew TV3: "Apa rahsia pakcik tangkap ikan?"
Nelayan : "Pakcik tenguk cara isteri Pakcik tidur bila pakcik bangun pagi. Kalau dia mengereng ke kiri, pakcik tebar jala kiri. Kalau dia mengereng ke kanan pakcik tebar ke kanan."
CrewTV3 : "Kalau isteri pakcik tidur terlentang?"
Nelayan : "Rezeki depan mata, pakcik tak turun kelaut pagi tu..."

Budak kecil, lelaki tua dan cokelat

Seorang lelaki tua sedang berehat di bangku taman bunga. Datang seorang budak kecil duduk disebelah. Si budak mengeluarkan cokelat dari poket lalu menjamahnya. Habis satu, dia mula lagi satu. Dan lagi. Dan lagi. Si tua memerhatikan sekian lama. Apabila budak kecil mula hendak makan cokelat yang ke-10, dia mencelah, "Nak, pakcik nak bagi nasihat sikit" Budak kecil melihat sambil mendiamkan diri. "Kalau makan banyak sangat makanan ringan, tak elok untuk kesihatan dan gigi rosak!" Si budak berkata,"Datuk saya ada nasihat juga." "Dia pun kata jangan makan makanan ringan?" "Tak. Dia kata JANGAN MASUK CAMPUR HAL ORANG LAIN"

Tuesday, February 22, 2011

fuhh ! lame gak aq da xbukak blog nih,aq ingat da kene block..haha ! nih pon aq t'gerak nk bukak pasal aq nk upload lagu aq 2..haha ! korang da dgr ke ? aq harap korang puas ati lah ngn hasil keje aq 2..penat2 tao aq betapa dlm loji takungan air kumbahan taman cempaka kubo tao sebab nk dpt kn ilham 2..haha ! aq xkesa lah korang nk dgr ke xnk dgr ke lagu aq 2 kn,janji korang dgr..haha ! nape aq byk gelak nih ? mungkin disebabkn masalah pencernaan aq kowt..pape pon aq harap korang enjoy lah lepas bukak blog aq nih pasal dlm sejarah,lepas org tgk blog aq nih kebanyakan nyer dorang nekad bunoh diri teros ,haha ! tp korang aq xtao lah camne kn..mintak2 dipanjangkn lah umo korang..haha ! mungkin lah kn,xlame lg aq upload lg lagu bru aq..lgu "sore itu" 2 da lame da aq siap kn dari taon 2009 lg da siap..yg nih bru jek aq siap kn dlm 2-3 ari lepas..pape pown nantikn lah "oh ! gadis"


write by :
kicap